Theo Huibers

Onderzoeker

Context

In 1987 startte Theo Huibers met zijn studie Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij rondde in 1992 zijn studie af met een scriptie over het onderwerp ‘medium-neutrale opslag van informatie bij uitgeverijen‘.

Na vier jaar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht en aan de Université Joseph Fourier in Grenoble, werd hij in 1996 doctor met zijn proefschrift “An axiomatic theory for information retrieval“. Het proefschrift ging in op de vraag “op welke wijze bepalen computers wat mensen relevant vinden, wat is de theorie van information retrieval?”.

Van 1996 tot 1998 was hij een post-doc onderzoeker aan de Raboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp ‘intelligent information retrieval agents‘.

Sinds 2002 is Huibers hoogleraar ‘Information Retrieval’ aan de Universiteit Twente en onderzoekt hij informatie-interactietechnologie en de impact op organisaties en maatschappij.

Van 2003 tot 2013 onderzocht Huibers de trends en ontwikkelingen in het Nederlandse uitgeverssegment. Jaarlijks deed hij hierover verslag in het trendrapport “De uitgever aan het woord“.

Vanaf 2008 onderzoekt en ontwikkelt hij media-interactietechnologie voor kinderen. Van 2009 tot 2012 was hij co-initiator en betrokken in het Europees FP7 onderzoeksproject PuppyIR.

Van 2008 tot 2012 was Huibers lector ‘Nieuwe media en participatie” bij de Saxion Hogeschool. Hij onderzocht onder andere de (mogelijke) impact van social media op de maatschappij. Een veel geciteerd artikel uit die periode is “Social Media and Political Participation: Are Facebook, Twitter and YouTube Democratizing Our Political Systems?”

Sinds 2018 werkt Huibers intensief samen met drie andere internationale onderzoekers op het gebied van zoektechnologie voor het onderwijs. De samenwerking hebben zij Fab4 genoemd.

Zie publicaties.

Loopbaan

Huidig

  • 2002 – heden Hoogleraar Information Retrieval, Human Media Interaction Group, Universiteit Twente

Afgerond

  • 2008 – 2012 Lector Nieuwe media en participatie, Academie Creatieve Technologie, Saxion
  • 1996 – 1998 Post-Doc Onderzoeker, Vakgroep Informatiesystemen, Radboud Universiteit
  • 1992 – 1996 Assistent in Opleiding, Vakgroep Informatica, Universiteit Utrecht en Université Joseph Fourier, Grenoble, Frankrijk

© 2024 Theo Huibers

Thema door Anders Norén